Vertebroplastika

Metoda vertebroplastike poznata je i primjenuje se dugi niz godina za „pojačavanje“ slabog kralješka, bilo da je razlog njegove slabosti prijelom uslijed osteoporoze ili metastatska bolest kralježnice kod malignih bolesti.

Vertebroplastika se izvodi tako da se putem igle promjera oko 1,5 mm, koja se punkcijom kroz kožu i pod kontrolom dijaskopskog aparata postavi u trup kralješka, tekući tzv. „koštani cement“ (PMMA, polimetil-metakrilat) koji se nakon sušenja stvrdne i takav „pojača“ bolesni kralježak. Pri izvođenju vertebroplastike uglavnom se koristi koštani cement čija „tekuća faza“ traje relativno kratko, oko 10-ak minuta. To mu olakšava aplikaciju, ali istovremeno se preveniraju moguće komplikacije, prije svega nekontrolirani izlazak cementa iz trupa kralješka prema kanalu kralježnične moždine i pritisak na živce unutar kanala, ali isto tako i ulazak tekućeg cementa u krvne žile.

Cement je vrlo viskozan te se uz pomoć posebnog hidrauličnog aplikatora sigurno i uz izvanrednu kontrolu aplicira u trup kralješka. Na taj su način izbjegnute komplikacije tekućeg cementa.

Za koga je vertebroplastika?

Pacijenti sa osteoporotskim prijelomom kralješka, kod kojih bolovi ne prolaze niti nakon 3 tjedna konzervativnog liječenja (mirovanje uz adekvatnu analgeziju, eventualno nošenje ortoze), kandidati su za vertebroplastiku. Isto tako, pacijenti s metastatskim osteolitičkim promjenama na kralježnici, kod kojih je sačuvan stražnji koštani zid trupa kralješka, dobri su kandidati za vertebroplastiku.

Anestezija, trajanje i oporavak

Radi se u lokalnoj anesteziji, eventualno uz blagu sedaciju. Procedura traje oko 1 sat,  opservacija nakon iste još oko 3-4 sata, nakon čega se pacijent otpušta kući.

Vertebroplastika je efikasna kod 80-90% pacijenata. Bolovi se kod većine smanjuju gotovo odmah nakon vertebroplastike, kod ostalih unutar 24-48 sati.

Preporuča se mirovanje u krevetu prva 24 sata nakon procedure, potom postepeno vraćanje u normalne životne aktivnosti.

Vertebroplastika je minimalno invazivna i sigurna procedura u velikoj većini slučajeva. Ipak, moguće su komplikacije (ukupno kod manje od 3% pacijenata) koje uključuju sljedeće: bol na mjestu uboda koja obično prolazi za nekoliko dana nakon aplikacije leda lokalno i uzimanja analgetika.

Ozbiljne komplikacije su kod viskoznog cementa ekstremno rijetke.

Kontaktirajte nas

Hrvatski liječnički zbor

Šubićeva ulica 9,
10000 Zagreb, HR

E-mail: info[at]sircro.eu