Intervencijska radiologija

Što je intervencijska radiologija?

Intervencijska radiologija (IR) je radiološka subspecijalnost koja obuhvaća minimalno invazivne postupke učinjene pod kontrolom različitih metoda oslikavanja.

Kako tehnologija napreduje, te je visoko kvalitetna oprema sve više dostupna, intervencijska radiologija je u mogućnosti ponuditi pacijentima sve veći broj novih mogućnosti liječenja, vođenih pod kontrolom dijaskopije, UZVa ili CTa.

Danas mnoga stanja koja su nekad zahtijevala kirurški tretman, mogu biti liječena od strane intervencijskih radiologa. Takvi zahvati omogućavaju manji rizik, manju bolnost te brži oporavak u usporedbi sa otvorenim operativnim zahvatom.

Intervencijski radiolozi

Intervencijski radiolozi su subspecijalisti za minimalno invazivne, ciljane zahvate učinjene pod kontrolom različitih slikovnih metoda prikaza.

Posjeduju najdublja znanja o najmanje moguće invazivnim zahvatima, povezanim sa dijagnostičkim i kliničkim iskustvima svih specijalnosti te su stručnjaci iz područja zaštite od zračenja. Koristeći dijaskopiju, MR, i druge metode slikovnog prikaza za postavljanje katetera u tijelo pacijenta (najčešće arteriju), intervencijski radiolozi su u mogućnosti liječiti uzrok bolesti nekirurški.

Kao izumitelji angioplastike i kateterskog postavljanja stenta, koji su prvi puta korišteni za liječenje periferne arterijske bolesti, intervencijski radiolozi su začetnici minimalno invazivne moderne medicine.

Jedinstven spoj vještina intervencijskih radiologa potiče inovativnost, te omogućuje brzu prilagodbu njihovog poznavanja slikovnih metoda za začetak nekirurških postupaka liječenja, izvođene pod kontrolom različitih imaging metoda. Intervencijski radiolozi prilagođavaju tehnike dokazane učinkovitosti, te ih prilagođene primjenjuju za rješavanje novih izazova.

Sigurnost bolesnika je uključena u sam razvitak navedenih terapijskih postupaka, zbog toga što i sama specijalizacija iz radiologije kao i subspecijalizacija iz intervencijske radiologije uključuje izobrazbu iz područja zaštite od zračenja, fizike zračenja, bioloških efekata zračenja i sprječavanje ozljeda od zračenja.

The Society of Interventional Radiology (SIR) publicira smjernice invazivnih postupaka, uključujući i kriterije za odgovarajuću izobrazbu za specifične intervencijske postupke, kao i očekivani uspjeh i stupanj komplikacija. Navedene dokazane smjernice koriste FDA, bolnice i nadzorne grupe.

Časopisi

Kontaktirajte nas

Hrvatski liječnički zbor

Šubićeva ulica 9,
10000 Zagreb, HR

E-mail: info[at]sircro.eu