Termalna ablacija tumora pluća

Termalna perkutana ablacija tumora pluća je minimalno invazivni terapijski postupak, koji se izvodi posebnom iglom koja na vrhu stvara toplinu na arealu od nekoliko centimetara i time uništava tumorsko tkivo.

Igla se uvodi kroz mali otvor, bez potrebe za velikim rezom prsišta te se precizno pod kontrolom CT uvodi do tumora, kojeg se zatim tretira toplinom, kako bi ga se uništilo i postiglo učinak isti kao kirurško odstranjivanje.

Kada se može izvoditi perkutana termalna ablacija tumora pluća?

Karcinom pluća je danas u svijetu najučestalija maligna bolest u muškaraca, a treća najučestalija u žena, dok je istodobno vodeći uzrok smrti među svim zloćudnim bolestima.

U Republici Hrvatskoj, rak pluća je u muškaraca najučestalije sijelo zloćudne bolesti s udjelom od 18% te je treći na ljestvici pojedinačnih uzroka smrti nakon akutnog infarkta miokarda i cerebrovaskularnog inzulta. U žena je karcinom pluća treći po učestalosti malignih bolesti, iza karcinoma dojke i kolona, s udjelom od 8% od svih dijagnosticiranih malignih bolesti, dok se nalazi na prvom mjestu po smrtnosti od maligne bolesti. Pluća su također uz jetru najčešće sijelo metastaza u tijelu.

Kada se primarni karcinom pluća ili metastaza u plućima otkrije i potvrdi postoji nekoliko opcija liječenja, koje uključuju kemoterapiju, zračenje, kirurško odstranjenje tumora ili minimalno invazivna termalna ablacija.

Kome je namijenjena ablacija?

Ablacija je opcija liječenja kod pacijenata kojima je otkriven primarni tumor ili metastaza veličine do 4 cm. Pogotovo je pogodna vrsta terapije kod pacijenata, koji zbog drugih bolesti, ranijih operacija ili lošijeg kapaciteta pluća nisu idealni kandidati za kiruršku operaciju.

Prednost ablacije je u kraćem oporavku, manjem riziku zahvata i mogućnosti da se ponavlja na više lokacija u organu ukoliko dođe do kasnijeg povrata bolesti na drugom mjestu u plućima ili na mjestu ranijeg zahvata.

Što obuhvaća termalna ablacija tumora pluća?

Perkutana termalna ablacija tumora pluća je minimalno invazivna metoda, što znači da se izvodi navođenjem igle promjera oko 1,5-2 mm precizno do tumora pod kontrolom CT-a. Nakon toga se ablacijskom iglom kroz 5-10 minuta, ovisno o veličini tumora, toplinom od oko 100 stupnjeva termalno uništava tumorsko tkivo. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i sedaciji u ležećem položaju pacijenta.

Kako se pripremiti?

Prilikom dogovora za ablaciju pacijent od specijalista intervencijskog radiologa dobiva informacije o zahvatu, mogućim prednostima i rizicima te pisane upute o pripremi (upute o laboratorijskim nalazima koje je potrebno učiniti, o antibiotskoj zaštiti – profilaksi te o postupku ukoliko se uzima antikoagulantnu terapiju).

Zahvat se izvodi najčešće u lokalnoj anesteziji i traje oko 60 minuta.

Pacijent nakon zahvata ostaje na odjelu 24 sata na opservaciji kako bi se isključilo nastanak komplikacija.

 

Kontaktirajte nas

Hrvatski liječnički zbor

Šubićeva ulica 9,
10000 Zagreb, HR

E-mail: info[at]sircro.eu