Termalna ablacija čvorova štitnjače

Termalna ablacija benignih nodusa štitnjače je minimalno invazivni terapijski postupak, koji se izvodi posebnom iglom, koja na vrhu stvara toplinu na arealu od nekoliko centimetara i time uništava tkivo tumora uz stvaranje ožiljka i smanjenje ukupne veličine.

Igla se uvodi kroz mali ubod na koži vrata, bez potrebe za velikim rezom kao kod operacije te se precizno pod navođenjem UZV uvodi do čvorova koji uzrokuju uvećanje štitnjače, koje se zatim tretira toplinom, kako bi se postiglo skvrčavanje tumora i smanjenje čvorova.

Kada se može izvoditi perkutana RF ablacija štitnjače?

Benigni čvorovi štitnjače mogu zbog svoje veličine često uzrokovati značajno uvećanje štitnjače s estetskim učinkom i simptomima koji su posljedica pritiska na okolne organe (otežano gutanje, promuklost, bol, kašalj, osjećaj stranog tijela).

Prednost ablacije je u kraćem oporavku, manjem riziku zahvata uz izostanak operativnog ožiljka na vratu.

Nakon potvrde da se radi o benignim čvorovima citološkom punkcijom, postoji opcija minimalno invazivnog rješavanja opisanog stanja radiofrakventnom ablacijom umjesto kirurškom resekcijom štitnjače.

Što obuhvaća RF ablacija štitnjače?

Perkutana termalna ablacija je minimalno invazivna metoda, što znači da se izvodi navođenjem igle promjera oko 1,5 mm precizno do tumora pod kontrolom UZV. Nakon toga se ablacijskom iglom na više mjesta učini kratkotrajno termalno oštečenje čvora štitnjače koje uzrokuje njegovo smanjenje za 30-70% nakon nekoliko tjedana.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i sedaciji u ležećem položaju pacijenta.

Kako se pripremiti?

Prilikom dogovora za ablaciju pacijent od specijalista intervencijskog radiologa dobiva informacije o zahvatu, mogućim prednostima i rizicima te pisane upute o pripremi (upute o laboratorijskim nalazima koje je potrebno učiniti, o antibiotskoj zaštiti – profilaksi te o postupku ukoliko se uzima antikoagulantnu terapiju).

Zahvat se izvodi najčešće u lokalnoj anesteziji i traje oko 60 minuta.

Pacijent nakon zahvata ostaje na odjelu nekoliko sati na opservaciji kako bi se isključio nastanak komplikacija.

Kontaktirajte nas

Hrvatski liječnički zbor

Šubićeva ulica 9,
10000 Zagreb, HR

E-mail: info[at]sircro.eu