Radiofrekventna ablacija osteoid osteoma pod kontrolom CT

Radiofrekventna perkutana ablacija osteoid osteoma je minimalno invazivni terapijski postupak, koji se izvodi posebnom iglom koja na vrhu stvara toplinu na arealu od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara i time uništava tumorsko tkivo, koje kod OO uzrokuje bolnost kosti.

Igla se uvodi kroz mali otvor, bez potrebe za velikim rezom te se precizno pod kontrolom CT uvodi do tumora, kojeg se zatim tretira toplinom, kako bi ga se uništilo i postiglo učinak isti kao kirurško odstranjivanje.

Kada trebate termalnu ablaciju tumora kosti?

Osteoid osteom je benigni tumor kosti koji, koji se pojavljuje u mlađoj i srednjoj dobi pretežno u aksijalnom skeletu i dugim kostima te karakteristično uzrokuje intenzivne bolove.

Posljednjih 10 godina ablacija je postala metoda izbora u terapiji ove bolesti, budući da je visoko učinkovita, omogućuje odlazak kući idući dan nakon zahvata i povratak normalnim aktivnostima kroz 3-5 dana kada obično i nestaju svi bolovi.

Osteoid osteom se može liječiti kirurškom resekcijom, no obzirom da se radi o malom tumoru, koji je često smješten na lokacijama koje su teško dostupne resekciji, perkutana termalna ablacija omogućuje terapiju i najteže dostupnih lezija. Prednost ablacije kao minimalno invazivne metode je u kraćem oporavku, manjem riziku zahvata i visokoj učinkovitosti.

Što obuhvaća RF ablacija osteoid osteoma?

Perkutana termalna RF ablacija ovog tumora kosti je minimalno invazivna metoda, što znači da se izvodi navođenjem igle promjera oko 1,5-2 mm precizno do tumora pod kontrolom CT-a. Nakon toga se ablacijskom iglom kroz 10 minuta, toplinom od oko 100 stupnjeva termalno uništava tumorsko tkivo, nidus. Zahvat se izvodi u u općoj anesteziji, u ležećem položaju pacijenta.

Kako se pripremiti?

Prilikom dogovora za ablaciju pacijent od specijalista intervencijskog radiologa dobiva informacije ozahvatu, mogućim prednostima i rizicima te pisane upute o pripremi (upute o laboratorijskim nalazima koje je potrebno učiniti, o antibiotskoj zaštiti – profilaksi te o postupku ukoliko se uzima antikoagulantnu terapiju). Zahvat se izvodi u općoj anesteziji i traje oko 60-90 minuta. Pacijent nakon zahvata ostaje na odjelu 24 sata na opservaciji kako bi se isključilo nastanak komplikacija.

Kontaktirajte nas

Hrvatski liječnički zbor

Šubićeva ulica 9,
10000 Zagreb, HR

E-mail: info[at]sircro.eu