Intradiskalna terapija (discogel)

Metoda liječenja hernije diska putem gela koji se injicira perkutano u zahvaćeni disk.

Jedan od uzroka vrlo snažnih bolova u kralježnici može biti i hernija diska.

Hernija diska je ispupčenje diska između dva kralješka. Može nastati na svim razinama kralježnice: vratnom, prsnom i slabinskom dijelu kralježnice.

Hernija diska uobičajeno se liječi lijekovima i fizikalnom terapijom, dakle konzervativno, a samo kod težih slučajeva operativnim zahvatom. Sada je u Hrvatskoj dostupna i nova metoda liječenja za pacijente kojima konzervativno liječenje ne pomaže kroz period dulji od 2 mjeseca.

Ova nova minimalno invazivna metoda liječenja putem injekcije specijalnog gela kroz kožu u sam oštećeni i bolesni disk, posebno je pogodna za pacijente s diskus hernijom kojima ne pomažu lijekovi niti fizikalna terapija.

Također je pogodna i za pacijente koji nisu kandidati za klasični operativni zahvat ili ga ne žele.

Postupak

Procedura traje 20 do 40 minuta, izvodi se ambulantno u lokalnoj anesteziji, eventualno uz dodatak blagog sedativa. Pacijent leži potrbuške na stolu, ako se liječi prsna ili slabinska diskus hernija. Kod vratne kralježnice potreban je prednji pristup, te je pacijent na leđima. Pacijent je u lokalnoj anesteziji, budan i cijelo vrijeme komunicira sa liječnikom. Pod kontrolom rtg aparata, u strogo sterilnim uvjetima, liječnik ubrizgava gel kroz tanku iglu u bolesni disk. Ovaj specijalno formulirani gel pod nazivom DISCOGEL na bazi je alkohola, derivata celuloze i volframa. Djeluje tako da izaziva gubitak tekućine u središnjem dijelu diska, njegovoj jezgri, što dovodi do smanjenja pritiska na okolne spinalne živce unutar nekoliko sati do nekoliko dana. Gel popunjava puknuća unutar bolesnog diska. Sama hernija diska se smanjuje i povlači , čime se pacijent oslobađa dugotrajnih neugodnih bolova.

Oporavak

Nakon procedure i odmora u trajanju od jednog do dva sata, pacijent se otpušta kući. Nije potreban ostanak u stacionaru niti provođenje fizikalne terapije nakon liječenja gelom.

Rezultati izlječenja imaju visoku stopu uspjeha, 80% kod tretiranih pacijenata. Nakon procedure nema stvaranja ožiljka i ne dolazi do oštećenja okolnog tkiva kao kod klasične operacije.

Kako se radi o minimalno invazivnoj proceduri, oporavak je relativno brz. Neposredno nakon procedure pacijent može biti lagano ošamućen, zbog djelovanja lokalne anestezije i eventualno primljenih sedativa. Zbog toga se savjetuje da uz pacijenta bude odrasla osoba, koja će ga automobilom odvesti kući, jer se ne savjetuje taj dan upravljanje automobilom.

Nakon procedure se još može osjećati bol u području ubodnog mjesta, koja prolazi unutar nekoliko dana, a potpun oporavak nastupa unutar tri do maksimalno pet tjedana.

Prvih tjedan dana treba izbjegavati sjedenje, duže stajanje i hodanje te vožnju automobilom koja traje neprekidno duže od 15 minuta.

Preporuča se mirovanje u komfornom položaju (ležeći ili polusjedeći). Nakon 2-3 tjedna dozvoljene su lagane vježbe i istezanje, radi održavanja mišićnog tonusa.

Ukoliko pacijent radi sjedeći posao, povratak na posao možete očekivati nakon dva do tri tjedna. Ukoliko radi fizički zahtjevniji posao, liječnik koji vodi pacijenta će odlučiti o vremenu povratka na posao.

 

Kontaktirajte nas

Hrvatski liječnički zbor

Šubićeva ulica 9,
10000 Zagreb, HR

E-mail: info[at]sircro.eu