Embolizacija prostate

Embolizacija je zahvat kod kojeg se kroz krvnu žilu uzrokuje začepljenje dovodnih arterija za tkivo prostate kako bi se uzrokovalo smanjenje veličine organa kod simptomatske benigne hiperplazije.

Kome treba embolizacija prostate?

Benigna hiperplazija prostate je često stanje kod starijih muškaraca kod kojeg dolazi do uvećanja prostate, koje s vremenom uzrokuje simptome vezane uz donji mokraćni sustav kao što su otežano, učestalo i usporeno mokrenje, nepotpuno pražnjenje, bol pri mokrenju, krv u mokraći i inkontinencija. Ukoliko lijekovi nisu riješili navedene simptome dio pacijenata treba kirurško liječenje, resekciju prostate, najčešće transureteralnim pristupom.

Kod pacijenata koji imaju izuzetno uvećanu prostatu, koji nisu dobri kandidati za operativni zahvat ili ga ne žele ili imaju kontraindikaciju zbog rizika anestezije te kod pacijenata s trajnim kateterom uveden je novi minimalno invazivni zahvat embolizacije kroz krvnu žilu, najčešće preponsku.

Kako se izvodi embolizacija prostate?

Pacijent je položaju ležeći na leđima. Zahvat se izvodi samo primjenom lokalnog anestetika pod kožu na mjestu uboda preponske krvne žile. Nakon ulaska u krvnu žilu pacijent ne osjeća bolove za vrijeme zahvata. Tanki kateter se navodi do željene arterije koja opskrbljuje prostatu i embolizacijskim materijalom, sitnim česticama se vrši blokada protoka arterije s obje strane. Postupak se provodi kroz jedan pristup, a emboliziraju se obje prikazane arterije za prostatu.

Intervencija traje u pravilu oko 90 minuta. Intervencija završava tako da se mjesto uboda pritisne rukama.

Očekuju li se tijekom i nakon intervencije tegobe kod bolesnika?

U pravilu, jedina ozbiljna tegoba koja se javlja kod bolesnika je bol, koja nastaje kao posljedica blokade protoka krvi kroz prostatu zbog privremenog nedostatka dotoka krvi bogate kisikom. Bol se počinje javljati tek nakon što sitne čestice blokiraju protok u malim arterijama, a traje kroz 24 sata.

Radi očekivane boli, u suradnji s anesteziologom provode se sve potrebne terapijske mjere da bi se bol suzbila ili značajno smanjila. Povratak u redovite životne aktivnosti je oko 3-5 dana nakon zahvata.

Što se očekuje kao rezultat intervencije?

Nakon postupka embolizacije može se u 70-80% slučajeva računati sa značajnim poboljšanjem u vidu smanjenja simptoma uvećane prostate, a kod pacijenata s trajnim kateterom se može nakon 4-6 tjedana pokušati izvaditi urinarni kateter.

Kako se pripremiti?

Na intervencijski zahvat obvezno je doći natašte i potrebno je imati obrijane prepone.

Vezane pretrage i pregledi:

Obvezno je donijeti laboratorijske nalaze, a najvažniji nalazi su serumski kreatinin i protrombinsko vrijeme.

Prije zahvata se radi CT angiografija zdjelice radi procjene krvnih žila i odluke o mogućnosti izvođenja zahvata. Također je potreban pregled i nalaz urologa prije zahvata.

Kontaktirajte nas

Hrvatski liječnički zbor

Šubićeva ulica 9,
10000 Zagreb, HR

E-mail: info[at]sircro.eu