Embolizacija hemoroida

Hemoroidi su jedna od najčešćih bolesti probavnog sustava. Oko 50% ljudi u tijeku života barem jednom ima hemoroidalne smetnje.

Hemoroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i okoanusa i donjeg dijela rektuma, koje su proširene pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama. Iako ne uzrokuju svi hemoroidi značajne simptome, nekad je moguće da dođe do ponavljajućih krvarenja, koja mogu biti redovita i obilnija te zahtijevaju terapiju i aktivno liječenje. Postoje razne kirurške i minimalno invazivne kiruške metode liječenja krvarećih hemoroida, a sve se baziraju na transrektalnom zahvatu s odstranjenjem ili podvezivanjem hemoroida.

Embolizacija hemoroida je najnovija i najmanje invazivna metoda liječenja ove bolesti, koja se izvodi kroz krvnu žilu u potpunosti bez potrebe analnog pristupa.

Ova metoda se temelji na činjenici da se do arterija koje opskrbljuju hemoroide i koje se podvezuju i kod kirurškog pristupa, ne mora pristupati isključivo transrektalno, već je moguć i pristup kroz krvnu žilu, najčešće u preponi.

Kod ovog minimalno invazivnog zahvata malim ubodom krvne žile u preponi se kroz arterije abdomena ciljano pristupi rektalnim arterijama, koje se iznutra začepi malim zavojnicama kako bi se ograničio dotok krvi u hemoroide i zaustavilo krvarenje.

Prednost ovog zahvata pred kirurškim tehnikama je izostanak ozljede analnog tkiva, ugodniji zahvat za pacijenta zbog pristupa kroz krvnu žilu bez ulaska kroz anus te manji rizik komplikacija i manji postoperativni bolovi.

Kako se izvodi embolizacija hemoroida?

Pacijent je položaju ležeći na leđima. Zahvat se izvodi samo primjenom lokalnog anestetika pod kožu na mjestu uboda preponske krvne žile. Nakon ulaska u krvnu žilu pacijent ne osjeća bolove za vrijeme zahvata. Tanki kateter se navodi do željene arterije koja opskrbljuje splet hemoroida i embolizacijskim materijalom se vrši blokada protoka. Postupak se provodi kroz jedan pristup, a emboliziraju se sve prikazane arterije za rektum. Intervencija traje u pravilu oko 60-90 minuta. Intervencija završava tako da se mjesto uboda pritisne rukama.

Očekuju li se tijekom i nakon intervencije tegobe kod bolesnika?

U pravilu jedina tegoba koja se javlja kod bolesnika je moguća blaga bol dna zdjelice tijekom nekoliko dana nakon provedenog zahvata. Vrlo rijetko se pojavi blago povišena tjelesna temperatura. Povratak u redovite životne aktivnosti je 24 do 48 sati nakon provedene embolizacije.

Što se očekuje kao rezultat intervencije?

Nakon postupka embolizacije može se u 70-80% slučajeva računati sa značajnim poboljšanjem u vidu prestanka simptoma i krvarenja hemoroida u značajnoj mjeri.

Rijetko je nakon nekog vremena potreban dodatni zahvat embolizacija u slučaju povrata krvarenja.

Kako se pripremiti?

Na intervencijski zahvat obvezno je doći natašte, prije intervencije je zabranjeno pušenje (minimalno 6 sati) i potrebno je imati obrijane prepone.

Vezane pretrage i pregledi:

Obvezno je donijeti laboratorijske nalaze, a najvažniji nalazi su serumski kreatinin i protrombinsko vrijeme.

Kontaktirajte nas

Hrvatski liječnički zbor

Šubićeva ulica 9,
10000 Zagreb, HR

E-mail: info[at]sircro.eu